Locatie

Locatie

“De 10e Vene” is een gezellig huis tussen de dorpen Tiendeveen en Noordscheschut. Dichtbij Hoogeveen en midden in het mooie Drenthe.

Een nieuwe dag vanuit “de 10e Vene”

Het dorp Tiendeveen dankt zijn naam aan een afspraak dat voor een tiende deel turf mocht worden gegraven. Rond 1830 bestond Tiendeveen uit drie veenvelden (‘De Drie Veenen’) die werden afgegraven: het Wijstersche, het Spieringer en het Drijbersche Tiendeveen. In 1849 kocht een groep van vier participanten 700 hectare veengrond in de zuidpunt van de gemeente Beilen om die te vervenen. Eén van deze participanten, Jan Coenraad Rahder, kreeg na een onderlinge ruzie het alleenrecht op dit grondgebied. Hij stichtte in 1863 een school voor de kinderen van zijn arbeiders. Nadat het veen afgegraven was, werd Tiendeveen een boerendorp. Later vestigden zich er ook arbeiders die in fabrieken in Hoogeveen werkten.

Momenteel wonen er in het dorp Tiendeveen ongeveer 630 mensen. Het ligt aan het Linthorst Homankanaal.

U kunt rondom dit dorp een prachtige wandeling maken ( +15 km) waarin u kunt kennis maken met het typisch wel afgegraven en niet afgegraven gebied. Deze wandeling bestaat grotendeels uit niet verharde paden.

Noordscheschut is een ontginningsdorp, in de gemeente Hoogeveen. Het is gelegen ten oosten van de plaats Hoogeveen. Het dorp wordt doorsneden door de Verlengde Hoogeveense Vaart en is genoemd naar een in 1766 gebouwde schutsluis tussen het “Noordsche Opgaande” en de Hoogeveensche vaart. Het bestond aanvankelijk uit lintbebouwing langs het kanaal, maar na de Tweede Wereldoorlog zijn ten zuiden van de vaart ook enkele nieuwbouwwijkjes ontstaan, zodat het dorp nu een eigen kern heeft.

In Noordscheschut wonen nu ongeveer ruim 2000 mensen. Er is een centrum met een bakkerij, supermarkt en horeca.

De Verlengde Hoogeveensche Vaart is een vaarverbinding van Hoogeveen naar Coevorden en is van belang voor de waterrecreatie. ´s Zomers kunnen de boten worden afgemeerd in de vaart ten oosten van de sluis. Beeldbepalend is de blauwe ophaalbrug waarover het verkeer vanuit het noorden het dorp binnenkomt.

Kenmerkend Noordscheschut

Met de fiets kunt u het afwisselende Drentse Landschap in de regio verkennen. Op fietsafstand bevind zich het plan “Goudplevier” nabij Nieuw-Balinge. Typische stuifzanden met jeneverbessen afgewisseld met bos en heideveld.

Een ander prachtig gebied is de ongerepte natuur rondom het authentieke dorp Gees. Een esdorp. Een bezoek meer dan waard!

Natuurlijk kunt u dagen rond struinen (wandelend of fietsend) door het Nationaal Park Dwingelderveld: het grootste natte heidegebied van West-Europa.

Voor route ideeën: vraag het uw gastvrouw!

Mocht u een dagje cultuur willen proeven: bezoek dan één van de plaatsen in Drenthe. Elk met hun eigen karakteristieke eigenschappen. Hoogeveen, (met cultureel centrum “de Tamboer”, de wekelijkse markten op donderdag en zaterdag, de “verhalenwerf” en het vliegveld Hoogeveen, op loopafstand van “de 10e Vene” (altijd met een gezellig kijkterras, ) Emmen ( Wildlands) , Assen ( met het prachtige Drents Museum) of ga een dagje over de provinciegrens naar de stad Groningen: er gaat niets boven!

Er zijn veel kleine musea door heel Drenthe. Wat de geschiedenis betreft: Kamp Westerbork bevindt zich in deze regio. Hoe indrukwekkend wat daar allemaal gebeurd is. Zie hier .

Op kleinere schaal is er het museum “de Duikelaar” in Nieuwlande. ” Het dorp dat zweeg, heeft veel te vertellen”. Zie daarvoor deze site .

Even kijken rondom het huis? Bekijk de dia’s….

En voor de orgelliefhebber: op uw logeeradres bevind zich een huispijporgel. Orgelmakerij Reil te Heerde heeft dit orgel gebouwd. Op verzoek kan er een demonstratie verzorgd worden. Met een zekere regelmaat worden er orgelbespelingen verzorgd. Klikt u daarvoor op de activiteitenkalender. In verband met beperkt aantal zitplaatsen dient u zich wel op te geven via Thea Steenbergen

Het Reil huispijporgel

Om verder digitaal rond te neuzen:

https://www.drentslandschap.nl/

https://www.natuurmonumenten.nl

https://www.drenthe.nl/wandelen en fietsen

Comments are closed.